در مورد استعداد تعاریف مختلفی بیان شده ولی به زبان سادهتر مفهوم استعداد “ظرفیت یا توان بالقوه فرد در یادگیری یک حوزه و حرفه خاص و یا پیشرفت در یک مهارت بخصوص” است. بسیاری از افراد واژه استعداد را با مهارت، دانش، هوش و توانمندی مترادف میدانند. به عنوان مثال به شخصی که در دانشگاه نمرات خوبی میگیرد را با استعداد و شخصی که وضعیت درسی خوبی ندارد را بیاستعداد مینامند. درواقع بدون توضیحات تکمیلی، داشتن استعداد به خودی خود معنا و مفهومی ندارد. همه ما از استعدادهای ویژهای بهرهمند هستیم که هدیهای از طرف خداوند به ماست.
آیا کسی هست که هیچ استعدادی نداشته باشد؟
عدهای تصور میکنند که در زمینه خاص با استعداد هستند و عدهای نیز کاملاً در مورد اینکه از چه استعدادهایی برخوردارند و یا استعدادشان چقدر میتواند سودمند باشد، بیاطلاع هستند. اکثر مردم بر این باورند که عدهای با استعدادند و عدهای نیز بیاستعداد. اما این یک باور اشتباه است. در واقع هر فردی دارای یک یا چند استعداد در درون خود است اما به دلیل اینکه برخی از افراد توانایی شناسایی و گسترش استعدادشان را ندارند، او را بیاستعداد مینامند.
شما میتوانید در مقاله “چگونه در ۲ مرحله استعداد خود را کشف کنیم؟” با روشها و تکنیکهای شناسایی استعداد خود آشنا شوید.
اگر برای کسب یک مهارت بخصوص، افرادی را انتخاب کنیم، متوجه این موضوع خواهیم شد که آنها از نظر میزان کسب مهارت، تفاوتهایی نسبت به هم دارند. برخی از افراد آن مهارت را بهتر یاد میگیرند و پیشرفتشان سریعتر است. در حالی که برخی دیگر، سرعت پیشرفت کمتری دارند. در واقع فرق این افراد در تفاوت استعدادهایشان است.
تفاوت استعداد با مهارت چیست؟
بین استعداد و مهارت یک تفاوت جدی وجود دارد. مهارت به کمک تمرین بهتر میشود. اما زمانی که استعداد شما در زمینه خاصی ضعیف باشد، به راحتی نمیتوان با تمرین آن را بهبود بخشید. یعنی مهارت وجود ندارد و شما آن را خلق میکنید، اما استعداد چیزی است که در ابتدا وجود داشته و شما برای پرورش آن تلاش میکنید.
همانطور که گفتیم کسی نیست که استعدادی نداشته باشد. اما افراد زیادی هستند که استعدادشان کشف نشده، یا به استعدادهای خود توجه نکردهاند. اگر استعداد را همانند دانهای برای گیاه در نظر بگیریم، تا دانهای نباشد گیاهی رویش نمیکند. ولی بدون تلاش، پرورش و فضای مناسب نیز، دانهای تبدیل به گیاه نخواهد شد.