وقتی شما در سن قانونی کار یعنی ۱۸ سال قرار بگیرید و هیچ تجربهی کاری هم نداشته باشید، نیاز است بعنوان یک “کارآموز” فعالیت خود را در بازارکار آغاز کنید. برای اینکه بتوانید گامهای اول برای رسیدن به شغل رویاییتان را بردارید، چگونه گذراند “دوران کارآموزی” اهمیت بالایی دارد.
متأسفانه در سالهای گذشته در ایران شاهد این بودیم که کارجویان بدون توجه به میزان مهارت و یا تجربه کاریشان، بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه، بدنبال جایگاههای شغلی خوب با درآمدهای بالا بودند. از نقش بسیار کمرنگ دانشگاهها در انتقال دانش عملی و مهارتی بازارکار که بگذریم، اکنون شرایط تغییر کرده و جوانان به این آگاهی رسیدهاند که “میزان مهارت” با اهمیتترین گزینه در بدست آوردن یک جایگاه شغلی است.
♦تعاریف و اصول اولیه قانون کار ایران
♦۱۰ نوع فشار روانی و استرس در محیط کار و نحوهی مقابله با آنها
دوران کارآموزی از فرصتهای نادر در یافتن شغل برای افراد علاقمند به استقلال مالی است. اگر پای صحبت افرادی که این دوران را گذراندهاند بنشینید، متوجه میزان موثر بودن آن خواهید شد. پیشنهاد میکنیم از اطرافیانتان دربارهی کارآموزی بپرسید.
اگر رسیدن به استقلال مالی، دغدغهی شماست، وقت آن رسیده که دست روی دست گذاشتن را کنار، مهارت و علاقمندیتان را به میدان و در مسیر کارآموزی که برایتان مهیا کردهایم قدم بگذارید. نکاتی که در زیر به آنها اشاره شده، شما را تا رسیدن به یک فرصت شغلی راهنمایی میکند.
کارآموزی چیست؟
طبق تعریف ویکیپدیا کارآموزی یا Apprenticeship یعنی ” یک نوع نظام آموزشی که در آن به کارآموزان با توجه به مهارتهای مورد نیازشان، آموزش داده میشود. کارآموزان، مهارتهای مورد نیاز در پیشه خود را در دورههای کارآموزی میآموزند. معمولاً بیشتر آموزشهای دورهی کارآموزی، در حین کار برای یک کارفرما (که آموزش کارآموز را برعهده دارد) انجام میگیرد. در عوض، کارآموزان نیز بعد از کسب مهارتهای لازم، برای مدت معینی که بر روی آن با کارفرما به توافق رسیدهاند، کار خود را در محل، ادامه میدهند.”
کارآموز یا Intern کیست ؟
کارآموز فردیست که در بازه زمانی مشخص و موقت، با تأکید بر آموزش، در محل کار بجای اشتغال(کسب حقوق و مزایا)، مشغول به فعالیت خواهد بود.
با ارزشترین مزایای کارآموزی
کارآموزی یک نکته بسیار مثبت در رزومه شما برای یافتن شغل است. افرادی که در طول تحصیلشان برای کارآموزی به شرکتهای معتبر میروند، معمولا پس از فارغالتحصیلی راحتتر کار پیدا میکنند. با ارزشترین دستاوردهای کارآموزی:
۱. اعتماد بهنفس و خودباوریتان افزایش مییابد. چرا که تواناییهای بالفعل شما، بارور میشوند.
۲. با محیطهای کاری آشنا میشوید.
۳. میتوانید تجربیاتتان را با سایر کارآموزان تبادل کنید.
۴. زمینههایی که به آنها علاقمند هستید را محک میزنید. حتی با آزمودن زمینههای ناآشنا میتوانید دایره علاقمندیهایتان را بیشتر کنید یا حتی تغییر دهید.
۵. فرصت این را دارید تا حل مسئلههای کاری را با به کارگیری از خلاقیتتان انجام دهید.
۶. میتوانید دانستههای دانشگاهی را در محیط واقعی پیادهسازی کنید.
۷. با قوانین کاری (قانون کار، حقوق ،بیمه ، مالیات و مقررات داخلی مجموعه ها) آشنا میشوید.
۸. با نمایش مناسب توانمندیهایتان، فرصت ادامه همکاری با مجموعه مربوطه را بدست میآورید.
۹. برای فرصتهای شغلی آینده، آمادگی بدست میآورید.
نکات طلائی در حین یافتن کارآموزی یا شغل دانشجویی
به وضعیت خودتان واقف باشید
یکی از تصورات اشتباهی که معمولا در ابتدای گذراندن دوره کارآموزی (یا حتی شغل دانشجویی) برای کارجویان بوجود میآید اینست که باید به تمامی فرصتهای جذابی که با آنها روبرو میشوند، علاقمندی نشان داده و درخواست همکاری ارسال کنند تا شانس موفقیتشان را بالا ببرند. اما نتیجه بخشترین گام در موفقیت شغلی، “شناخت و تمرکز بر مهارت”های خود و کسب تجربه و فعالیت در شغلی است که به “توانایی”مان نزدیکتر است.
برای اینکه بتوانید کارآموزی مفیدی داشته باشید این چند نکته باارزش را به خاطر داشته باشید:
آ. درنگ و تأمل کنید : قبل از هر اقدامی، با کمک متخصصان یا افراد باتجربه حوزه مهارتیتان، در مورد رایجترین ردههای شغلی تحقیق کنید تا بازارکار را بهتر بشناسید.
ب. چه تجربهای میخواهید : به این فکر کنید که از محتوای شغل آیندهی خود، دنبال کسب چه نوع تجربه ای هستید. فردی که در یک دفتر روزنامه محلی به کارآموزی فعال است، بدنبال خبرنگار شدن و کسی که در کلاس تدریس میکند، بدنبال افزایش تجربیات علمی خود است.
پ. مهارتهای فراگیر را بشناسید : مهارتهایی که در دوران دانشجویی و دانشگاه به پیشرفت شما کمک کردهاند – مثل کار گروهی ، مدیریت زمان ، تفکر انتقادی ، روابط عمومی خوب و … – در دنیای کار نیز باارزش و مفید هستند. کافیست یک جستجوی ساده در بین فرصتهای شغلی داشته باشید تا به این موضوع پی ببرید.
ت. منافع خود را در نظر بگیرید : با توجه به اینکه قرار است زمانهای زیادی را در محیط کاری بگذرانید، مطمئن باشید که از انجام آن شغل لذت میبرید. به این ترتیب چند حیطه کاری را که به آن علاقمندید یادداشت کرده و سعی کنید از همان لیست، دنبال پیدا کردن فرصتها باشید.
ث. از قدمهای کوچک شروع کنید : احساس نکنید که باید حتما بدنبال شغل رویاییتان باشید و آن را بدست آورید، مخصوصا در ابتدای ورود به دنیای اشتغال. اولین قدمِ خود را از مجموعههای کوچک محلی یا گروههای زیر نظر دانشگاهی و یا بطور داوطلبانه آغاز کنید تا با گذشت زمان، رزومهتان پربارتر شود.
کارآموزی را از کجا شروع کنیم؟فرصتهای شغلی کارآموزی را چگونه پیدا کنیم؟
حال که مطمئن شدید وقت آن فرا رسیده تا به دنیای شاغل شدن و کسب تجربه قدم بگذارید، وقت آن رسیده تا راههای رسیدن به هدفتان را هم بشناسید. ما این مسیرها را در یکجا برایتان جمع کردهایم :
۱. در وبسایتهای استخدامی جستجو کنید: وبسایتهایی همچون همکارجو دارای صدها لیست شغلی برای کارجویان میباشند. بنابراین کافیست در بین انواع فرصتها، آنچه که مناسبتان هست را پیدا کنید. میتوانید با انتخاب گزینهی نمایش براساس “شهر” یا “رشتهی تحصیلی” یا نوع همکاری “پارهوقت” و یا سایر گزینه های فیلترکننده، به روند جستجوی خود سرعت ببخشید. برای مشاهده بخش جستجوی حرفهای کلیک کنید.
۲. از وبسایت دانشگاه خود استفاده کنید: تقریبا تمامی وبسایتهای دانشگاهی این امکان را برای کارفرمایان فراهم میکنند تا بتوانند فرصتهای کاری متناسب با دانشجویان را منتشر نمایند. همچنین نمایشگاههای کاری نیز مکان خوبی برای ملاقات رودرو با کارفرمایان میباشد. “برد” رشته ی شما در راهرو دانشگاهتان هم از دیگر راههای یافتن فرصتهای کاری است.
۳. قدرت شبکهی ارتباطیتان را دست کم نگیرید : از نعمت روابطعمومی خود استفاده کنید و از خانواده، دوستان، همکلاسیها، استادان و حتی فارغ التحصیلان درخواست کنید تا در این مسیر به شما کمک کنند. همچنین میتوانید با افراد مختلف در شرکت و مجموعههای مورد علاقهتان ارتباط برقرار کنید. مطمئناً فرصتهایی که از این روش برای شما خلق میشود، غیرقابل پیش بینی است.
۴. بطور مستقیم با شرکتها در ارتباط باشید : اگر آرزوی گذراندن دورهی کارآموزی در مجموعهای را دارید و آنها درخواست دعوت به همکاری منتشر نمیکنند، ایمیلی از میزان علاقمندیتان به همکاری با آنها برایشان بفرستید و فرصت سازی کنید. این راه، روشی با بازده سریع نیست ولی بطور قطع هرگز نمیتوان آینده را پیش بینی کرد.
توصیه میکنیم یکبار دیگر نکات ذکر شده را مطالعه کنید. اگر دانشجو هستید و یا جویای کار نیمهوقت، لیست بهترین های شغل دانشجویی پردرآمد و پارهوقت را از دست ندهید. و در آخر مطمئن باشید هر فردی که برای زندگی ش و هدفی تلاش کند، در مسیر رسیدن به آن قرار خواهد گرفت. پس آرزوهای بزرگ داشته باشید.
اگر در ابتدای یافتن شغل هستید، با کمک «سیستم هوشمند راهنمای مسیر شغلی» همکارجو ، مسیر شغلیتان را آگاهانه و با شناخت بازارکار ایران طراحی و برنامه ریزی کنید.
منبع : glassdoor
عالییییییییییییییییی