تعریف فرصتهای شغل
انتخاب شغل، عامل مهمی است که افراد باید قبل از ورود به دانشگاه به آن توجه داشته باشند تا بدانند برای رشتهای که قصد تحصیل در آن دارند، آیا فرصت شغلی مناسب وجود دارد یا خیر؟ با اینکه شناسایی فرصتهای شغلی دشوار است، اما اگر از یک رویکرد متفکرانه و سنجیده استفاده کنید، میتوانید آنها را پیدا کنید.
در این مقاله، خواهیم دید که چطور میتوانیم این کار را انجام دهیم.
به جلو پیش رفتن
اگر میخواهید در شغلتان موفق باشید و پیشرفت کنید، مهم است که بدانید چه فرصتهایی با علائق و مهارتها و شرایط شما هماهنگ هستند تا آنها را شناسایی و دنبال کنید، این کار به زمان زیادی نیاز دارد. میتوانید به فرایند پیدا کردن فرصتها به عنوان سفری نگاه کنید که در نهایت شما را به مقصدی هیجانانگیز و ناشناخته میرسانند. باید صبور باشید و بر تلاشهایتان اصرار کنید.
با این حال، تلاشهایی که امروز انجام میدهید در آینده جواب میدهند. نه تنها مشغول انجام وظایفی خواهید شد که مناسبتان هستند، بلکه درک خوبی هم از گزینههایی خواهید داشت که پیش خواهند آمد. همچنین درک بهتری از مهارتهایی که برای موفقیت در کارتان باید داشته باشید و آنهایی که باید رشد و پرورش دهید، پیدا خواهید کرد.
کشف فرصتها
اجازه دهید نگاهی به فرایند شناسایی فرصتهای شغلی، گزینههای استخدام شرکتها و انتخاب بهترین آنها بیندازیم :
۱.طرز فکر صحیح داشته باشید
فرصتها همیشه در اطرافتان هستند. پس باید دائماً حواستان به آنها باشد. عادت کنید که هر روز به دنبال فرصتهای ممکن بگردید. یک دفترچه یادداشت با خود داشته باشید، یا با استفاده از یک اپلیکیشن فرصتهایی که به ذهنتان میرسند را یادداشت کنید. تا آنجایی که میتوانید فرصتهای بیشتری یادداشت کنید، بعدا میتوانید لیستتان را کمتر کرده و فرصتهای مرتبطتر را نگه دارید.
۲. به دنبال خلق فرصتها باشید
فرصت ها باعث پیدا کردن موقعیتهای جدید میشود، و همه افرادی که در زمینه کسبوکار یا مارکتینگ فعالیت میکنند میگویند که به دنبال فرصتها باشید و آنها را از دست ندهید؛ تمامی افراد موفق از فرصتها استفاده کرده اند.
واقعا فرصت کجاست! آیا واقعا از کنار ما میگذرد و متوجه آن نیستیم؟ یا اینکه نه، فرصت فقط برای آدمهای خوش شانس است؛ وقتی یک نفر کار خوب یا کسب کار خوبی پیدا میکند می گوییم “او شانس دارد”، یا به معنای دیگر می گوییم” فعلا کار به او میاد به ما نمیاد” یا “ما شانس نداریم دست به هر کاری میزنیم اون کار خراب میشود” و یا جملاتی از این دست…
می توان گفت که هر تغییر یک فرصت است پس میتوانیم نتیجه بگیریم انجام کارهای تکراری برای ما فرصتی ایجاد نمیکند که از آن استفاده کنیم. تغییرات باعث میشود با دنیای جدیدی روبرو شویم و هر چقدر تغییر اساسیتر باشد در دنیای جدید فرصت بیشتر است و هر چقدر کوچکتر و جزییتر باشد در دنیای جدید فرصت کمتر است چرا که تغییر ما کوچک بوده.
نکته خیلی مهم این است که هر چه تغییرات سریعتر اتفاق بیافتد، فرصتها سریعتر خلق میشود و بالعکس هر چه در برابر تغییر مقاومت نشان دهیم و کندتر تغییرات را قبول کنیم فرصتها کندتر خلق می شوند.
۳. نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید
همینطور که به دنبال فرصتها میگردید، باید نقاط قوت و ضعف خود را خوب شناسایی کنید. این کمک میکند که فرصتهایی را که بیشتر از بقیه به شما مربوط میشوند و مناسبتان هستند پیدا کنید و در ضمن درک میکنید که بر کدام یک از مهارتها باید بیشتر کار کنید.
برای کشف نقاط قوت خود، سوالات زیر را در نظر بگیرید:
- در شغل فعلیتان از انجام کدام وظایف یا پروژهها لذت میبرید؟ به احتمال زیاد اینگونه وظایف بر نقاط قوت شما تکیه دارند.
- چه کاری را بهتر از دیگران انجام میدهید؟
- به کدام ارزشها اعتقاد دارید که معمولا در دیگران نمیبینید؟
- چه منابعی در اختیار دارید که دیگران ندارند؟
- کدام افراد در شبکهتان بانفوذ هستند و میتوانند کمکتان کنند؟
- دیگران نقاط قوت شما را در چه چیزهایی میبینند؟ (اگر مطمئن نیستید، از آنها سوال کنید)
سپس به نقاط ضعف خود نگاه کنید. برای پیدا کردن آنها به این سوالات پاسخ دهید:
- از کدام وظایف به دلیل اینکه اعتمادبهنفس کافی در انجام آنها ندارید اجتناب میکنید؟
- افراد دیگر چه چیزهایی را به عنوان نقطهضعف در شما میبینند؟ (اگر مطمئن نیستید از آنها بپرسید)
- آیا نسبت به تحصیلات و مهارتهای خود اعتمادبهنفس دارید؟ ضعیفترین مهارتتان کدام است؟
بعد از اینکه نقاطقوت و ضعفتان را شناسایی کردید، به این فکر کنید که کدام یک از آنها را میتوانید به فرصت تبدیل کنید؟ میتوانید این کار را با استفاده از نقاط قوت و یا حذف نقاط ضعفتان انجام دهید.
۴. دامنهی انتخابهایتان را محدود کنید
وقتی درک خوبی از نقاط قوت و ضعف، علایقتان و فرصتهایی که در دسترستان هستند، پیدا کردید، زمان آن است که از این اطلاعات استفاده کرده و بهترین فرصتی که باید به دنبالش بروید را انتخاب کنید.
اگر قرار باشد تلاشها و توجهتان را بین همهی آنها تقسیم کنید به هیچ چیز باارزشی دست پیدا نخواهید کرد. ولی با متمرکز کردن انرژیتان فقط بر تعداد محدودی از آنها که واقعا با علایق و نقاط قوتتان متناسب هستند، میتوانید بهترینِ آنها را پیدا کنید. اول، کمی وقت بگذارید و به هر کدام از فرصتها خوب فکر کنید. موارد زیر را در نظر بگیرید:
- این فرصت در روند روزانه چه کارهایی را شامل میشود و چطور با سبک زندگیتان هماهنگ است؟
- مزایا و پاداشهایی که به آن مربوط هستند کدامند؟
- دانش، مهارت، استعدادی که برای استفادهی بهینه از این فرصت مورد نیاز هستند کدامند؟
- چقدر احتمال میرود که خشنودتان کند؟
- این فرصت به کدام مسیر شغلی منتهی میشود؟
- چقدر آسان میتوان به این فرصت دست پیدا کرد؟
- ریسکهای مرتبط با آن کدام هستند؟
ممکن است خیلی واضح نباشد که کدام فرصت برای شما بهترین است. در آنصورت میتوانید از تحلیل ماتریس تصمیمگیری استفاده کنید تا بتوانید تصمیم مناسبی بگیرید. این تکنیک بدین شکل است که شما را مجبور میکند گزینههای خود را به صورت سطری و زیر هم بر روی جدولی بنویسید و بعد عواملی که در آنها برایتان مهم هستند را (مانند متناسب بودن با نقاط قوت و علائقتان) به صورت ستونی در کنار هم و در بالای جدول بنویسید. سپس به ترکیب هر گزینه/عوامل نمره بدهید، سپس برای هر عامل ضریب خاصی را نسبت به اهمیت آن اختصاص بدهید و بعد امتیازها (ضرب ضرایب در نمرهها) را با هم جمع کنید تا یک امتیاز کلی برای هر گزینه داشته باشید. (شاید بخواهید موقعیت فعلیتان را هم در این تحلیل بنویسید. شاید همین حالا هم در موقعیت خوبی باشید)
بعد از اینکه بهترین فرصتی که میخواهید به دنبالش بروید را مشخص کردید، تصمیمتان را با حستان بسنجید. آیا حس خوبی به آن دارید؟ اگر نه، یک نگاه دیگر به امتیازات و تحلیلهایتان بیندازید. شاید حستان میخواهد به شما بگوید که بعضی از عوامل از چیزی که در ابتدا فکر میکردید مهمتر هستند. پس با دقت جلو بروید.
۵. آماده شوید و اقدام کنید
بعد از اینکه فرصتی را که باید برایش هدفگذاری کنید، پیدا کردید، باید آماده شده و اقدام لازم را به عمل آورید. یک راه موثر برای انجام این کار این است که این فرصت را جزئی از اهداف شخصیتان کنید. بعد میتوانید به مراحلی که باید طی شوند فکر کرده و هر روز روی آنها کار کنید. اگر این فرصت به دانش و مهارتهایی نیاز دارد که شما آنها را در اختیار ندارید، غلبه بر کمبود صلاحیت و ایجاد مهارتهای جدید میتوانند در این راه به شما کمک کنند.
امیدواریم این مطلب توانسته باشد به شما در شناسایی فرصتهای شغلی مناسب کمک کرده باشد. پیشنهاد میشود برای آگاهی بیشتر به راهنمایی چگونگی استخدام شرکتها سری بزنید و برای شناخت بهتر بازارکار کشور به شغل های جدید و پردرآمد ایران نگاهی بیندازید. ممنون که مطالعه میکنید.