حال که با مفهوم استعداد آشنا شدیم، به بررسی دو روش بسیار ساده برای کشف استعداد میپردازیم. اهمیت موضوع استعدادیابی از کسی پوشیده نیست. بدون شک میتوان گفت که یکی از مهمترین دغدغههای ما در زندگی ، کشف استعداد و شناسایی مهارت و توانمندیهایمان است. ما معمولاً استعدادیابی را یکی از دغدغههای والدین برای فرزندادن میدانیم، در صورتی که استعدادیابی باید دغدغه همه ما باشد.
تصور کنید که در حال نوشیدن قهوه از شما بپرسند که مهارتتان چیست؟ احتمالاً بگویید “من نمیدانم چه مهارتهایی دارم” یا “من هیچ مهارتی ندارم”.
دومین پاسخ ممکن است به این خاطر باشد که ما در طول روز مشغول کارهای زیادی هستیم اما هیچ موقع آن فعالیتها را به عنوان یک مهارت نپذیرفتیم، بلکه آنها فقط کارهایی هستند که انجام میدهیم.
اولین پاسخ شما هم احتمالاً به این خاطر است که تا به حال در مورد چنین سوالی فکر نکرده اید.
حال کاغذی بردارید و فهرستی از مهارتهای فعلیتان، مواردی که میخواهید بهبود ببخشید و آن دسته از مهارتهایی که در گذشته داشتهاید را ایجاد کنید.
برای انجام این تمرین تنها دو مرحله زیر وجود دارد:
۱-مهارتهای خود را بنویسید
۲-الگوها را جست و جو کنید
مرحله اول: مهارتهای خود را بنویسید
در اولین قدم، فهرستی از مهارتهای خود آماده کنید. فقط شروع به نوشتن مهارتهایتان کنید، حتی اگر آنها کامل نباشند. کمیت در این مرحله مورد اهمیت هست.
در اینجا برخی از سوالاتی که میتوانید در مورد مهارتهای خود پاسخ دهید را برایتان آماده کردهایم:
چه کارهایی را به خوبی انجام میدهید؟
حالا زمانی است که باید فروتنی را کنار بگذارید و با جرأت به این سوال پاسخ دهید، در چه چیزی خوب عمل میکنید؟ آیا شما برنامه بازاریابی خوبی مینویسید؟آیا هیچ کس نمیتواند مثل شما بودجهای را مدیریت کند؟ این سوال فقط در مورد کار فعلی شما صدق نمیکند. با مرور بر گذشته خود میتوانید کارهایی را بنویسید که در انجام آنها خیلی خوب عمل میکردید.
بطور طبیعی و ذاتی چه کارهایی را انجام میدهید؟
شما تصور میکنید بقیه میتوانند کارهایی که شما انجام میدهید را انجام دهند، اما اینطور نیست.به عنوان مثال اگر شما در برپایی یک مهمانی، فوقالعاده هستید، نشان دهنده این است که شما در برنامهریزی رویداد و ارتباط با دیگران خیلی خوب عمل میکنید. آیا شما به این شهرت دارید که میتوانید لباسهای یک سفر دو هفتهای را در چمدانی کوچک جا دهید؟ آیا گاراژ خانهتان را تبدیل به یک نجاری کوچک کردهاید اما همیشه به عنوان یک سرگرمی به آن نگاه میکنید؟ شاید این کارها آسان به نظر برسد، اما به این معنی نیست که نوعی مهارت محسوب نمیشود.
مرحله دوم: الگوها را جستوجو کنید
حال که مهارتهای خود را یادداشت کردهاید، متوجه این موضوع میشوید که برخی از آنها به هم مرتبط هستند.
مهارتها را به بهترین شکل دستهبندی کنید تا بهتر متوجه ارتباطشان با هم شوید. میتوانید آنها را در گروههای زیر قرار دهید:
- مهارتهایی که علاقهمند به انجام آنها هستم
- مهارتهایی که به وسیله آنها پول خوبی بدست میآورم
- مهارتهایی که میخواهم بهبود ببخشم
- مهارتهایی که چندین سال است از آنها استفاده نکردهام
اگر برخی از الگوها را کامل نکردهاید، جای نگرانی نیست. این اولینباری است که این کار را انجام میدهید، پس ممکن است سریعاً الگوهایتان را پیدا نکنید.
فهرست مهارتهای خود را در جایی قرار دهید تا در طول روز به آن نگاهی بیاندازید و اگر ایدهای به ذهنتان رسید سریع یادداشت کنید. میتوانید از اپلیکیشنهای موبایل نیز استفاده کنید، اما به یاد داشته باشید در نوشتن قدرت فراوانی وجود دارد.
شاید بپرسید که هدف از پیدا کردن الگوها چیست؟
دلیل پیدا کردن الگوها، شفاف کردن مهارتهای شماست. به عنوان مثال اگر ۱۰ مهارت نوشتید که ۹ مورد از آنها در گروه “مهارتهایی که در شغل فعلی استفاده میکنم” وجود نداشت، باید به فکر شغل جدیدی باشید که بیشترین مهارتهایتان در آن بکار میرود. در واقع باید شغلتان را بر اساس مهارتهایی که دارید انتخاب کنید یا اینکه مهارتهای مورد نیاز شغل فعلی خود را بیاموزید.
اگر در یادداشتهای خود نوشتید “من هیچ مهارتی ندارم” ، نگران نباشید، گوشی را بردارید و با دوست خود تماس بگیرید و از او بپرسید “فکر میکنید مهارتهای من چیست؟”. هدف اصلی پیدا کردن الگوها دو چیز است : امید و آگاهی.
اولین چیز ساده است.ممکن است در ابتدا دلسرد شوید و فکر کنید که هیچ مهارت حرفهای ندارید. سعی کنید با خواندن مطالب انگیزشی، امیدتان را چند برابر کنید. مسلماً تکرار این فعالیتها نیازمند امید فراوانی است.
“خودت را باور کن ، تو باهوشتر از آن چیزی هستی که فکر میکنی، با استعدادتر از آن چیزی هستی که میدانی و قویتر از چیزی تصورش را میکنی”
هدف دوم یعنی آگاهی به شما کمک میکند که چطور مهارتهای جدید خود را کشف کنید. به یاد داشته باشید که برای پیشرفت در شغل فعلی خود یا یافتن شغل جدید ، شما نیاز دارید تا مهارتهای جدیدتان را شناسایی کنید.
فردی که به سمت استعدادهای خود در حرکت نیست، بیشتر از دیگران انرژی و زمان صرف خواهد کرد، حتی اگر رشد و پیشرفت را تجربه کند. پس با انتخاب یک رشته تحصیلی یا زمینه شغلی مناسب میتوان به سمت درست حرکت کرد.
اگر برای شما آینده شغلی و قرارگیری در مسیر شغلی به دغدغهای مهم تبدیل شده است ، همکارجو با استفاده از «سیستم هوشمند راهنمای مسیر شغلی » به شما کمک میکند تا مسیرشغلیتان را آگاهانه و با شناخت بازارکار ایران طراحی و برنامه ریزی کنید تا در نهایت به هدف برسید. برای شروع به ساخت مسیر شغلی کافیست اینجا کلیک کنید.
با ۶ واقعیت که در زمان جستجوی شغلی از چشم شما پنهان میماند آشنا شوید
سلام عالی بود
سلام. چ خوب ک دوست داشتی. مرسی ک مطالعه میکنی